ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Γεια σας. Στα «Καρπάθικα Ημερολόγια», που πλέον γράφονται από την Αθήνα το Ηράκλειο, δημοσιεύω σκέψεις και ιδέες που με απασχολούν και που προέρχονται από οτιδήποτε μπορεί να είδα, άκουσα, έζησα.
Για να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες του παιχνιδιού, θα διατηρήσουμε την ανωνυμία μας. Ο σκοπός βέβαια δεν είναι να κρυφτούμε πίσω από ένα ψευδώνυμο για να πούμε όσα δε θα τολμούσαμε να πούμε ενυπόγραφα, γι' αυτό και κάθε σχολιαστής είναι φυσικά ελεύθερος να υπογράφει όπως θέλει, επωνύμως ή ψευδωνύμως. Ωστόσο, θέλω να μείνουμε σταθεροί σ' αυτή την έστω και σχετική ανωνυμία, δηλαδή να μη δημοσιεύουμε το όνομα του άλλου αν το ξέρουμε.
Όταν απαγορευτεί η ανωνυμία, βλέπουμε...

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Στην πολιτεία όπου τοποθετείται η δράση του "1984" του Όργουελ υπήρχαν τρία υπουργεία. Έχει ενδιαφέρον η σχέση ανάμεσα στις αρμοδιότητες του καθενός και το πώς ονομάζεται:

Ένα ήταν υπέυθυνο για τη διεξαγωγή του πολέμου. Η πολιτεία, ονόματι Ευρασία, είναι το ένα από τα τρία τεράστια και μοναδικά κράτη της Γης. Τα τρία αυτά κράτη βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο μεταξύ τους, παρόλο που οι συμμαχίες μεταξύ τους αλλάζουν από καιρού εις καιρόν. Κάθε τόσο έρχονται ειδήσεις για μια νέα περιφανή νίκη της Ευρασίας κατά του εκάστοτε αντιπάλου της, μια νίκη που ναι μεν θα φέρει την τελική νίκη πιο κοντά, αλλά μέχρι τότε απαιτούνται θυσίες... Εντωμεταξύ, καθώς το κράτος είναι απέραντο και ο πόλεμος γίνεται κάπου μακριά και κανείς δεν έχει δυνατότητα να ενημερώνεται, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν όντως γίνεται πόλεμος, ακόμη και για το αν όντως υπάρχουν τα άλλα δύο κράτη...
Αυτό είναι το Υπουργείο Ειρήνης.

Το δεύτερο αντιστοιχεί στα δικά μας οικονομικά Υπουργεία. Όλα τα αγαθά διανέμονται στους πολίτες από το κράτος, και όλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Όμως τα αγαθά είναι ελάχιστα και κακής ποιότητας, και μάλιστα κάθε τόσο γίνονται ακόμη λιγότερα και χειρότερα. Παρά ταύτα το Υπουργείο βγάζει κάθε τόσο πανηγυρικά ανακοινωθέντα του τύπου "αυξήθηκε κατά 25% φέτος η παραγωγή παπουτσιών" -ενώ όλοι βλέπουν ότι οι ξυπόλητοι είναι περισσότεροι από πέρσι. Αλλά έτσι κι αλλιώς, μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην κρίσιμη περίοδο θυσιών, λίγο πριν την τελική νίκη -μια περίοδο που διαρκεί για πάντα...
Αυτό είναι το Υπουργείο Αφθονίας.

Το τρίτο ασχολείται με την ενημέρωση των πολιτών. Είναι αυτό που τους πληροφορεί για τις νίκες, για την αύξηση παραγωγής και για όλα τα ευχάριστα. Όμως, κάθε τόσο η ενημέρωση αλλάζει: π.χ. από τα δύο άλλα κράτη, δεν είναι πλέον το ένα σύμμαχός μας και το άλλο ο εχθρός, αλλά το αντίστροφο. Αυτό όμως δεν παρουσιάζεται ως αλλαγή, αλλά ως κάτι που συνέβαινε ανέκαθεν. Έτσι το Υπουργείο είναι αρμόδιο να αλλάξει κάθε παλιά πηγή όπου αναφερόταν η πληροφορία που πλέον δεν ισχύει. Αρχειακά φύλλα εφημερίδων ξανατυπώνονται, με το υπόλοιπο περιεχόμενό τους ίδιο όπως στην αρχική (αρχική... την προηγούμενη τέλος πάντων) έκδοσή τους, αλλά με τα ονόματα του σύμμαχου και του εχθρικού κράτους αντεστραμμένα. Επίσης, όταν κάποιος πολίτης πέσει σε δυσμένεια, εξαφανίζεται. Τον τρώει το μαύρο σκοτάδι, και το Υπουργείο είναι αρμόδιο να εξαλείψει οποιαδήποτε μαρτυρία ότι αυτός ο άνθρωπος υπήρξε ποτέ επί γης: τον σβήνουν από τους καταλόγους του σχολείου όπου εφοίτησε πριν δεκαετίες, από όλες τις φωτογραφίες όπου εικονίζεται, κλπ...
Αυτό είναι το Υπουργείο Αλήθειας.

Πρόκειται περί φανταστικής λογοτεχνίας βέβαια.



2 σχόλια:

Παναγιώτης Λυγκ είπε...

Τι φρίκη, Θεέ μου... μπας και εκπαιδεύτηκαν από το LAPD?

Ανώνυμος είπε...

Ta sxolia mou einai periorismena logo tou oti anditheta me sena, metafero afta pou skeftomai poly pio apotelesmatika (distyxos i eutyxos) sta Agglika:

Exo zisei tis protes dyo dekaeties tis zois mou s'ena kratos opou o exthros itan nai men megalos alla toulaxiston itan poly pio ksekatharos kai omogenis. Etsi, boreis kalytera na estiaseis tin prosoxi s'afta pou s'enoxloun k na apofasiseis ti, k an, theleis na kaneis kati. Kata kapoio tropo, ypirxe mia athootita s'olo afto: itan ta pragmata pio.. black and white (excuse the pun), pio... good and evil.
Edo k tora, pia, exoume ftasei s'ena allo epipedo koinonikis tromokratias meso tis mazikis apovlakosis,paraplyroforisis k sygxisis/apoprosanatolismou (afta leitourgoun paralila to ena me to allo alla oxi mono). Frondizoun ta nera na paramenoun thola, k afto mas katanda ermaia tou fovou tou agnostou, o opoios kat'eme, einai oti xeirotero.

To klassiko 1984 ondos moiazei sxedon profitiko, perissotero apo pote.

Kapoios egrapse kapou ekei sta mesa tis dekaetias tou '80 s'ena toixo, to eksis:

Fighting for peace is like fucking for virginity

Pisteuo pos einai pragmati oksymoro i xrisi tis vias gia na dei o kosmos aspres meres, alla i istoria exei diksei oti i organomeni andistasi alla kai to ksespasma mazikis orgis pros tin adikia/katapiesi klp. boroun na feroun mia megali allagi (to ti ginetai meta as mi to koitaksoume tora). An de ponesei arketa o kosmos omos den th'andidrasei. Poname ,arage, arketa? Syneiditopoiioume ti exoume na xasoume i na kerdisoume? Ta erotimata einai polla. Niotho kourasmeni.