ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Γεια σας. Στα «Καρπάθικα Ημερολόγια», που πλέον γράφονται από την Αθήνα το Ηράκλειο, δημοσιεύω σκέψεις και ιδέες που με απασχολούν και που προέρχονται από οτιδήποτε μπορεί να είδα, άκουσα, έζησα.
Για να είμαστε σύμφωνοι με τους κανόνες του παιχνιδιού, θα διατηρήσουμε την ανωνυμία μας. Ο σκοπός βέβαια δεν είναι να κρυφτούμε πίσω από ένα ψευδώνυμο για να πούμε όσα δε θα τολμούσαμε να πούμε ενυπόγραφα, γι' αυτό και κάθε σχολιαστής είναι φυσικά ελεύθερος να υπογράφει όπως θέλει, επωνύμως ή ψευδωνύμως. Ωστόσο, θέλω να μείνουμε σταθεροί σ' αυτή την έστω και σχετική ανωνυμία, δηλαδή να μη δημοσιεύουμε το όνομα του άλλου αν το ξέρουμε.
Όταν απαγορευτεί η ανωνυμία, βλέπουμε...

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΕΝΑ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τις προάλλες επισκέφτηκα για λίγες μέρες ένα χωριό Σλαβόφωνων στα Σέρρας. Πιστεύω να ξέρετε τι είναι οι Σλαβόφωνοι. Αν όχι, είναι ένα τεράστιο και απίστευτα μπερδεμένο θέμα, για το οποίο έχουν γραφτεί τόνοι ψεμάτων που εξυπηρετούν διάφορες ιδεολογίες. Ακροθιγώς θα μπορούσα να πω ότι είναι το εξής:
Πληθυσμοί που κατοικούν σε διάφορα χωριά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκονταν εκεί άγνωστο από πότε αλλά πάντως πριν τους πρόσφυγες, εφ' ώ και αυτοπροσδιορίζονται συνήθως ως Ντόπιοι, και οι οποίοι μιλούν μία σλάβικη γλώσσα που χονδρικά μάλλον προσεγγίζει αυτήν των Σκοπίων*. Τη γλώσσα την ονομάζουν Ντόπια ή Ντόπικα, ή επίσης Μακεδονικά. Από τους ίδιους άκουσα επίσης αόριστες περιγραφές του στιλ «η παλιά γλώσσα» ή «παλιά το λέγαμε έτσι», ενώ ο όρος Σλαβομακεδόνικα ή Σλαβομακεδονικά χρησιμοποιείται κυρίως από άλλους.
Το αν αυτοί οι άνθρωποι κατάγονται από ελληνόφωνους Έλληνες που εκσλαβίσθηκαν γλωσσικά ή από Σλάβους, και από ποιους συγκεκριμένα Σλάβους, και αν σήμερα είναι Έλληνες ή Μακεδονική μειονότητα ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, πιστεύω ότι είναι εντελώς άγνωστο. Κατά καιρούς τούς έχουν διεκδικήσει όλα τα γύρω κράτη, και έχουν προσπαθήσει είτε να αποδείξουν ιστορικά ότι είναι το Α ή το Β είτε να τους πιέσουν να γίνουν το Α ή το Β. Από το ελληνικό κράτος τον τελευταίο αιώνα περίπου έχουν υποστεί έντονο διωγμό προκειμένου να αποβάλουν τη γλώσσα τους και οποιοδήποτε άλλο πολιτισμικό στοιχείο θα μπορούσε να δώσει λαβή για διεκδικήσεις σε άλλα κράτη, ιδίως δε να αποβάλουν καθετί που θα δικαιολογούσε τα Σκόπια (ΠΓΔΜ) να κάνουν λόγο για δικούς τους αλύτρωτους. Σ' αυτό το πλαίσιο έχουν μάθει κι οι ίδιοι να σκίζονται να αποδείξουν ότι είναι οι πιο φλογεροί και καθαροί Έλληνες.
Κυκλοφορεί άφθονη μυθολογία (πολλή από αυτήν σε «έγκριτες» ιστορικές, εθνολογικές και γλωσσολογικές μελέτες) σχετικά με τους Σλαβόφωνους. Έτσι όταν πήγα εκεί είχα μεγάλη περιέργεια να δω από πρώτο χέρι τι παίζει.

Δεν είδα σχεδόν τίποτε. Δεν άκουσα κανέναν να μιλάει τίποτε άλλο εκτός από ελληνικά. Ο φόβος μη τυχόν κάποιος που να μην είναι του χωριού (εγώ δηλαδή και η παρέα μου) τούς ακούσει να μιλάνε Ντόπια, ή έστω αντιληφθεί ότι αυτή η γλώσσα υπάρχει ή υπήρξε κάποτε, πλανάνται διάχυτος. Όπως είναι εύλογο, κι εμείς καταληφθήκαμε από αυτό το πνεύμα και φροντίζαμε να είμαστε άκρως διακριτικοί, μη τυχόν και πέσει κάτι στην αντίληψή μας.
Υπάρχουν βέβαια κάποιοι στο χωριό που δεν παριστάνουν ότι αυτή η γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ. Αυτοί όμως είναι τα μαύρα πρόβατα, είναι τσακωμένοι με τους υπόλοιπους και στιγματισμένοι με την κατηγορία ή πάντως την υποψία της αντεθνικής δράσης. Από αυτούς λοιπόν έμαθα ότι η γλώσσα μιλιέται κανονικά, όχι μόνο μέσα στο σπίτι αλλά και στο καφενείο ή το δρόμο, εκτός αν φανεί να πλησιάζει ξένος. Δε μου προσδιόρισαν αν μιλιέται εξίσου από όλες τις ηλικίες ή μόνο από τους μεγαλύτερους, σαν να ψιλοκατάλαβα όμως ότι πέρα από τους γέρους και οι σαραντάρηδες-σαρανταπεντάρηδες την ξέρουν.
Από αυτούς τους εθνικά υπόπτους έμαθα ακόμη μερικές συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το διωγμό που υπέστησαν από το ελληνικό κράτος. Πέρα από τις μετονομασίες των χωριών, που τις ήξερα**, έχουν γίνει και μετονομασίες των ίδιων των ανθρώπων. Ο Ιβάν έγινε Γιάννης, ο Μπλάγκο (από μια λέξη που σχετίζεται με την έννοια της ευλογίας) έγινε Βαγγέλης (ευλογία = ευαγγελισμός ;;τέλος πάντων), τα επώνυμα απέβαλαν τα -ιτς και -οφ και έγιναν -ης και -ος ή -ίδης και -άκης.
(Κατ' ιδίαν όμως αρκετοί εξακολουθούν να προσφωνούνται με το σλάβικο όνομά τους, π.χ. ο Μπλάγκο έγινε στην παρέα Μπλάγος και έξω Βαγγέλης.)
Αυτά για τους ζωντανούς. Τους πεθαμένους δεν μπορούσαν να τους αλλάξουν, οπότε απλώς τους εξαφάνισαν: ξεπάτωσαν όλα τα μνήματα, όπου τα σλαβομακεδόνικα ονόματα ήταν γραμμένα με κυριλλικό αλφάβητο.
Όλα τα σπίτια του χωριού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, γκρεμίστηκαν και ξαναχτίστηκαν σε νέο αρχιτεκτονικό στιλ (δηλαδή μάλλον χωρίς κανένα στιλ), για να μη μοιάζουν με τη λαϊκή αρχιτεκτονική των γειτονικών χωρών.
Δεν ξέρω για το συγκεκριμένο χωριό, αλλού όμως, στα επίσης σλαβόφωνα μέρη της Φλώρινας, γκρεμίστηκαν ακόμη και οι εκκλησιές, επειδή είχαν το σλάβικο στιλ με τους δύο τρούλους, και έγιναν καινούργιες. Φαίνεται δε ότι σ' αυτό, που είναι πολύ πρόσφατο γεγονός, δεν αντέδρασαν όχι παπάδες ή λαϊκοί αλλά ούτε καν αρχιτέκτονες ή εφορίες βυζαντινών αρχαιοτήτων. (Έτσι άκουσα, έτσι λέω. Δεν εγγυώμαι για την ακρίβεια των πληροφοριών μου.)
Έμαθα επίσης για τα Σπίτια του Παιδιού: ιδρύματα που είχε κάνει η Φρειδερίκη όπου φυλάσσονταν τα παιδιά από αυτά τα χωριά, με βασικό στόχο όχι απλώς να γαλουχηθούν σύμφωνα με την εθνικοπατριωτική και βασιλόφρονα/προσωπολατρική προπαγάνδα της εποχής, να μάθουν μεταξύ άλλων να αποστρέφονται τη σλάβικη γλώσσα τους, αλλά και κάτι πιο συγκεκριμένο και πρακτικό: να μάθουν ελληνικά.
Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού οργανώνει εκδηλώσεις και καταγραφές της τοπικής παραδοσιακής μουσικής, στις οποίες τα τραγούδια εκτελούνται οργανικά, χωρίς λόγια, και οι ερευνητές απαγορεύεται (δε συνίσταται εν πάση περιπτώσει) να ρωτήσουν τίποτε σχετικά. Ενθαρρύνονται να παριστάνουν ότι το θεωρούν φυσικό ένα ολόκληρο χωριό να μην έχει τραγούδια παρά μόνο οργανικούς σκοπούς. Αυτά σήμερα, όχι επί Φρειδερίκης.

Από την εφημερίδα Εμπρός, 1959

Γιατί τα γράφω όλα αυτά;

Όχι για να ενημερώσω κανέναν για την ιστορία αυτών των πολύπαθων περιοχών. Άκρες μέσες είναι γνωστό τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι για την ατυχή τους επιλογή να παν να γεννηθούν σ' ένα περιβάλλον όπου η ζώσα, μητρική γλώσσα δεν ήταν η ίδια με την επίσημη του κράτους. Κι εγώ ο ίδιος έχω διαβάσει πολύ περισσότερα από αυτά που σας μεταφέρω εδώ προχείρως, δεν έχω κάνει όμως συστηματική μελέτη και γι' αυτό τα αναφέρω όπως θα τα αναφέραμε σε οποιαδήποτε πρόχειρη κουβέντα.
Δύο ήταν τα πράγματα που μου έκαναν βαθειά εντύπωση: Πρώτον, η πληροφορία για το γκρέμισμα των σπιτιών και των μνημάτων. Το ελληνικό κράτος διέγραψε το παρελθόν. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν το δικαίωμα στη γλώσσα τους, στο χωριό τους (νέα κτίσματα, νέα ονόματα), στα μνήματα των προγόνων τους -που παρά ταύτα κάπου εκεί είναι θαμμένοι-, και δεν τους επετράπη να κρατήσουν ούτε το όνομά τους. Δεύτερον, το πώς βιώνεται σήμερα (2010) όλη αυτή η τρομοκρατία. Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η μόνη λύση για την επιβίωσή τους θα ήταν να υιοθετήσουν αυτό το νέο παρελθόν που τους φορέσανε. Κι έτσι ζουν σ' ένα καθεστώς καθημερινής φοβίας μήπως ο κάθε διπλανός τους, ιδίως ο ξένος, είναι χαφιές και πάει και τους δώσει ως σκοπιανούς πράκτορες έτσι και τους ξεφύγει καμιά σλάβικη κουβέντα.


Πίναξ μετονομασιών ξενογλώσσων τοπωνυμιών
(περιοχή Αγράφων) της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

Παρ' ότι πιστεύω (και το έχω υποστηρίξει σε άλλες αναρτήσεις μου) ότι γενικά ζούμε τον φουτουριστικό εφιάλτη ενός ολοκληρωτισμού τύπου 1984, αυτές τις μέρες είδα ότι οι εφιάλτες των ολοκληρωτικών καθεστώτων του παρελθόντος σε κάποια μέρη της όμορφης πατρίδας μας παραμένουν ολοζώντανοι.



__________________________________________________
* Όπως είναι φυσικό, από χωριό σε χωριό υπάρχουν ιδιωματικές αποκλίσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Ελληνικά των ίδιων περιοχών (και της υπόλοιπης Ελλάδας άλλωστε). Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας ότι οι Σλαβικές γλώσσες γενικά μοιάζουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους απ' ό,τι άλλες γλώσσες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια μεταξύ τους. Ρώσος με Βούλγαρο συνεννοούνται σχετικά άνετα μεταξύ τους, μιλώντας ο καθένας τη δική του γλώσσα. Η διάλεκτος ή το ιδίωμα που μιλάει ένας Βούλγαρος στα δυτικά άκρα της χώρας, στα σύνορα με Σερβία ή Σκόπια, μοιάζει πολύ περισσότερο με τη σερβική (σερβοκροατική για την ακρίβεια) ή σκοπιανή (σλαβομακεδονική) διάλεκτο ή ιδίωμα που μιλιέται πέντε μέτρα παραπέρα, στην άλλη μεριά των συνόρων, παρά με τα βουλγάρικα της ανατολικής άκρης της Βουλγαρίας. Συνεπώς δεν είναι πάντα εύκολο να πει κανείς αν μία συγκεκριμένη γλωσσική μορφή, εν προκειμένω η γλώσσα των σλαβόφωνων χωριών της Ελλάδας, ανήκει ως διάλεκτος ή ιδίωμα στα Βουλγάρικα, τα Σκοπιανά ή τα Σερβοκροατικά ή είναι ξεχωριστή γλώσσα.
Ωστόσο υπάρχει ένα κριτήριο που το θεωρώ σχετικά ασφαλές: οι περισσότερες σλάβικες γλώσσες κλίνουν τα ουσιαστικά με πτώσεις (
το τραπέζι / του τραπεζιού), όπως και τα Ελληνικά. Ειδικά τα Σκοπιανά δεν έχουν πτώσεις, τις εκφράζουν με τη χρήση προθέσεων όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (π.χ. Αγγλικά: the table, of the table, to the table...). Το ίδιο συμβαίνει και με τα Ντόπια. Άρα τα Ντόπια είτε ανήκουν ως διάλεκτος/ιδίωμα/ντοπιολαλιά στην ίδια γλώσσα με τα Σκοπιανά, δηλαδή τη Μακεδονική όπως την ονομάζουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, είτε εν πάσει περιπτώσει προσεγγίζουν πολύ περισσότερο τη γλώσσα των Σκοπίων παρά οποιαδήποτε άλλη σλάβικη γλώσσα.

** Οι αλλαγές των τοπωνυμίων ξεκίνησαν σποραδικά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, έλαβαν πιο συστηματικό και εντατικό χαρακτήρα το 1909 και συχεχίζονταν μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία. Πριν γίνουν, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα περισσότερα ή και όλα τα χωριά και αρκετές πόλεις είχαν τούρκικα ή σλάβικα ονόματα. Τα νέα ονόματα, είτε μεταφράσεις των παλιών είτε εντελώς καινούργια, συνήθως βγάζουν μάτι με τον αδέξιο και αφύσικο χαρακτήρα τους: Μηλοχώρι (πρ. Λίγκα), Δασόλοφος (πρ. Ορμάν Μαγούλα), Αχλαδοχώρι (πρ. Μανδαρές, πιο πρώην Κισλάρ), Καρυδοχώρι, Καπνόφυτο, Βαμβακόφυτο, Ψωμοτόπι, Εμμανουήλ Παππάς (έλεος! ο κάτοικος πώς λέγεται, Εμμανουηλπαππαδιώτης; -πρ. Δοβίστα), Ορεινή (πρ. Φράστενα ή Φραστάνη), καθώς και τα διάφορα Ελληνικά, Βασιλικά, Προμαχώνας, Εύζωνοι, αλλά και Πρώτη (πρ. Κιούπκιοϊ), Καλλιθέα, Καλλίπολη, ενώ μερικά είναι αναβιώσεις αρχαίων τοπωνυμίων της περιοχής ή απλώς αρχαΐζοντα, όπως Ηράκλεια (πρ. Κάτω Τζουμαγιά), Έδεσσα (πρ. Βοδενά), Πτολεμαΐδα (πρ. Καϊλάρια), Αγριανή (πρ. Αχριάν Ντουμάρ), Αραβησσός (πρ. Όμπαρ). Ακόμη και στην Τουρκία την ελληνική ή και ελληνική πόλη του Τσεσμέ (τσεσμές σημαίνει κρήνη) μερικές φορές τη βλέπουμε να αναφέρεται σε ελληνικές πηγές ως Κρήνη. Για αδιευκρίνιστους λόγους επιβίωσαν μερικά σλάβικα όπως Αράχωβα, Ζαγορά / Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο (υποθέτω λόγω των εθνικών ευεργετών, που άλλωστε δεν ήταν Σλαβόφωνοι αλλά Βλάχοι), Τύρναβος, από τούρκικα το ιστορικό Κιλελέρ, και αρκετά αρβανίτικα όπως Βάρκιζα.
Περισσότερα εδώ, απ' όπου πήρα και τη φωτογραφία του εγγράφου της ΓΥΣ. Σημειώνω ότι η πηγή όπου παραπέμπω παρέχει μεν αντικειμενικά στοιχεία, το σύνολο όμως του ιστοτόπου όπου εντάσσεται διαπνέεται από μία ιδεολογία που δε συμμερίζομαι.

12 σχόλια:

Αγγελος είπε...

Ούτε η φιλολογική βουλγαρική έχει πτώσεις. Βασικά, βουλγαρικά και σλαβομακεδονικά ιδιώματα αποτελούν ένα αδιάκοπο συνεχές, από το οποίο προέκυψαν δύο φιλολογικές γλώσσες, η βουλγαρική τον 19ο αιώνα και η σλαβομακεδονική τον 20ό (τρεις αν μετρήσουμε και την εκκλησιαστική σλαβονική, που κι αυτή στα σλαβικά ιδιώματα των περιχώρων της Θεσσαλονίκης βασίστηκε). Το να αναρωτιόμαστε αν το σλαβικό ιδίωμα του δείνα ελληνικού χωριού είναι βουλγαρικό ή 'σκοπιανό' δεν έχει πολύ νόημα, αν και φυσικά έχει νόημα να παρατηρήσουμε όχι έχει το Α χαρακτηριστικό κοινό με τη γλώσσα της Σόφιας ή της Πλεύνας και το Β χαρακτηριστικό κοινό με τη γλώσσα των Σκοπίων ή του Μοναστηριού.

Αγγελος είπε...

Όσο για τις μετονομασίες, συνεχίζονται ακάθεκτες, και όχι μόνο σε "εθνικώς ύποπτα" μέρη. Μόνο στα πέριξ της Αθήνας, η Λούτσα έχει γίνει εδώ και δεκαετίες Αρτεμις, το Μενίδι Αχαρναί, το Μπραχάμι Άγ. Δημήτριος, το Μπάφι Κρυονέρι, και σχετικά τελευταία τα Νέα Λιόσια .. Ίλιον, λες και εποικίστηκαν από πρόσφυγες από την Τροία! (Τα Άνω Λιόσια εξακολουθούν να φέρουν το όνομα Αλβανού φυλάρχου μέχρι νεωτέρας...)

Πέπε είπε...

Άγγελε, ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τις διορθώσεις. Πάντως το Μπάφι είναι σαφώς αρβανίτικο όνομα, η Λούτσα νομίζω επίσης, το Μενίδι δεν ξέρω (λογικά ελληνικό μοιάζει), το Μπραχάμι δεν ξέρω αλλά πιθανώς όχι ελληνικό, και τα Λιόσ(ι)α βέβαια αρβανίτικο. Άρα εξακολουθεί η εθνοκάθαρση, έστω και όχι αποκλειστικά.

Άλλες μετονομασίες, μη εθνοκαθαρτηρίου χαρακτήρος, είναι οι βελτιωτικές, όπως με τους πρώην Βόθρους της Νάξου, ήδη Κόρωνο.

Το Βρωμοπούσι (νομίζω κοντά στην Κερατιά) έχει αλλάξει όνομα ή παραμένει;

Ανώνυμος είπε...

εισαι μαλακας γαμιεσαι δεν ξερεις τι λες και τι σου γινεται πανε στα σκοπια και αντε και γαμισου

Πέπε είπε...

Λίγο πιο συγκεκριμένα; Με τι ακριβώς διαφωνείς;

Μαρία είπε...

Καθώς μένω στην Κ. Μακεδονία, είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τα περισσότερα της ανάρτησης. Θα διαφωνήσω σε κάτι σχετικά ασήμαντο. Ο λόγος που η γλώσσα δεν μιλιέται πια σ' αυτα τα χωριά όσο παλιότερα, είναι γιατί πια δεν είναι η μητρική γλώσσα των νεώτερων. Τα περισσότερα άτομα κάτω των τριάντα μπορεί να την καταλαβαινουν και να τους συγκινεί, αλλά δεν θα την επιλέξουν αυθόρμητα. Όμως στα πανηγύρια θα ακούσετε την ντόπια μουσική που άλλοτε τη λέγαμε "τραγούδια χωρίς λόγια", γιατί είτε η γλώσσα ήταν απαγορευμένη, είτε κατηγορούνταν για αυτονομιστές όσοι την τραγουδούσαν, με στίχους ντόπικους να τραγουδιέται με πάθος. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μεταφράζουν τα τραγούδια στα ελληικά και να ισχυρίζονται ότι αυτή είναι η αρχική εκδοχή τους. πχ Λένα μόμα είναι η Ελένη κόρη.

Πέπε είπε...

Πράγματι, από το 2010 που το έγραψα μέχρι σήμερα έχω δει στο ΥΤ πολλές φάσεις από τέτοια πανηγύρια με τραγούδια ΜΕ λόγια. Το 2010 μπορεί να μη γινόταν τόσο, ή να μην ανέβαινε στο Υτ, ή απλώς να μην το είχα δει.

Ανώνυμος είπε...

Ποποοοο τι κακό που είναι το ελληνικό κράτος γιατί να μην αναγνωρίσει μειονότητες παντού από Μακεδονία και Θράκη μέχρι Ηπειρο ?γιατί να μην δώσει λαβές για αλυτρωτισμό εκ μέρους των γειτόνων μας?γιατί να μην φτάσει η Ελλάδα γεωγραφικά όση ήταν μετά την επανάσταση του 21?χεσε μας ρε φίλε με τον ψευτοανθρωπισμο σου,η αφομοιωνεσαι στον τόπο που ζεις και γίνεσαι μέρος του η φεύγεις και πας εκεί από όπου πιστεύεις ότι κατάγεται η παίρνεις τα όπλα και διεκδικείς την αυτονομία σου, αν δεν κάνεις κάτι από αυτά τα τρία να πας να γαμηθεις να το βουλώσεις και να σταματήσεις την κλαψα

Unknown είπε...

Ενδιαφέρον

Unknown είπε...

Καλησπέρα...Εχωντας μια καταγωγή της μητέρας μου από αυτά τα μέρη από "σλαβόφωνους" όπως αποκαλείται θέλω να σας πω πως το στοιχείο πλέον εκεί της σλαβοφωνιας τα εντοπικα που λένε έχει χαθεί παντελώς στις νέες γενιές μιας και οι μεγαλύτερες ηλικίες σιγά σιγα χάνονται κλπ(οι περισσότεροι γεννημένοι 70-80 κλπ δεν την ήξεραν)όπως η μητέρα μου......Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση...1ον και εγώ προσωπικά μεγαλώνοντας στην Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του πατέρα μου να είναι μια καθαρα αστική Ελληνόφωνη οικογένεια της Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας πάντα στο χωριό άκουγα αυτήν απαγορευμένη γλώσσα μόνο από παππούδες κλπ...Πλέον σιγά σιγά ειδικά σε εκείνα τα μέρη θα χαθεί οριστικά είμαι βέβαιος καθώς όλοι οι φίλοι που είχα εκεί δεν την γνώριζαν ...λίγες λέξεις μόνο ίσως όπως άκουγα και εγώ από την γιαγιά μου στο σπίτι....Να συμπληρώσω ότι τα μιλούσανε μόνο στο σπίτι και όχι πάντα μπροστά μας, και με γείτονες όταν μαζεύονταν στις αυλές ....Στις καθημερινές τους επαφές καθώς στα διπλανά χωριά έχει Πόντιους μικρασιάτες κλπ μιλούσανε πάντα Ελληνικά.....1ον...Οι περρισοτεροι νέοι ίσως έχουν και πλήρη άγνοια επί του θέματος η σιγά και λίγο "εθελοτυφλουν"...2ον) Θεωρώ αστείο να θεωρει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους έστω και "επικίνδυνους" για την ακεραιότητα της χώρας....Είναι Έλληνες πολίτες και αν όχι ελληνικής καταγωγής πριν 100-150, χρόνια είναι Ελληνοψυχοι με ελληνική συνείδηση κλπ....3ον) Από όλα αυτά που έχω διαβάσει και από άλλες πηγές το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι καταπιεστήκαν ώστε τα παιδιά τους να μην "στιγματίσουν" ( κάτι που δεν έγινε η μητέρα μου μου λέει ότι στο σχολείο ,) ποτέ μα ποτέ δεν είπε κάτι κάποιος για τους ντόπιους την γλώσσα τους η την καταγωγή τους ... Τουλάχιστον σε εκείνα τα χωριά....Για δυτική Μακεδονία που ήταν πολλοί περισσότεροι σε Φλώρινα και Εδδεσα δεν γνωρίζω τι έγινε....Κάτι τελευταίο..Όταν είχα πει την γιαγιά μου "Είστε Βούλγαροι μήπως?"...σαν παιδί και εγώ την έκανα την μλκια μου :))...θύμωσε πάρα πολύ και είχε παρεξηγήθηκε..."Όχι αγόρι μου Είμαστε Μακεδόνες μην το ξαναπείς αυτό μου λέει σε παρακαλώ"....Αυτοί οι άνθρωποι κύριοι είναι Μακεδόνες στη ψυχή έτσι τους είχανε μάθει και οι γονείς τους κλπ κλπ...ούτε Βούλγαροι ούτε εχθρικοί προς την Ελλάδα σε καμία περίπτωση...Άλλωστε Έλληνες θεωρούσαν τους εαυτούς του πλέον....Αυτά από προσωπική εμπειρία...

Ανώνυμος είπε...

Η Βάρκιζα δεν είναι αμιγώς αρβανίτικη λέξη, η ρίζα της λέξης είναι ελληνική, και η κατάληξή της είναι αρβανίτικη. Βάρκιζα=Βαρκούλα, όπως Καλογρέζα=Καλογριούλα, και Αμυγδαλέζα-Αμυγδαλίτσα.
H ιστορική σημασία κάποιων τοπωνυμίων, όπως της Αράχωβας (η οποία προ 200 ετών ονομαζόταν -και γραφόταν- Ράχωβα), σε συνδυασμό με το ότι στην περιοχή δεν μαρτυρείται σλαβοφωνία, συνέτεινε στην διατήρηση του ονόματος.

Ανώνυμος είπε...

Για τον φίλο από τη Θεσσαλονίκη ένα σχόλιο: είναι φυσικό οι Πατριαρχικοί σλαβόφωνοι και οι απόγονοί τους να έχουν "ελληνικά αισθήματα και επιδιώξεις", όπως αναφέρει σε έκθεσή του στις 24.03.1900 ο γραμματέας της Βουλγαρικής Εξαρχίας A. Sopov. Αναζητείστε την, και θα δείτε ότι οι νοτιότερες περιοχές που αναφέρει επιτυχίες της Βουλγαρικής παιδείας και εκκλησίας, είναι η Στρώμνιτσα και το Νευροκόπι. Σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Έδεσσα και Γιαννιτσά παραθέτει στοιχεία συντριπτικά υπέρ της ελληνικής συνείδησης των σλαβόφωνων κατοίκων. Και από όσο θυμάμαι πρόχειρα, ομοίως συντριπτικά ήταν και τα στοιχεία των οθωμανικών απογραφών στην Φλώρινα και Καστοριά.